2016. november 29. 12:47 - (AB)Roxy

Az árképzés filozófiája

Egy ingatlan értékesítésének talán az egyik, ha nem a legfontosabb pillanata, amikor beárazzuk és piacra dobjuk. Fontosnak tartom, hogy az aktuális piaci viszonyokhoz mérten lehetőleg minél pontosabb árat határozzunk meg, mert az értékesítés további szakaszában ez meghatározó lehet.

Hogyan határozzuk meg egy ingatlan árát?

Logikus döntésnek bizonyulhat egy értékbecslő, aki majd elkészíti és számokkal alátámasztja azt a bizonyos árat. DE! Az értékbecslés nem egy egzakt tudomány, nincs két egyforma számítás, ezáltal pontos árat sem kapunk majd.

Jöhet a következő, talán legkézenfekvőbb módszer. Felmenni a netre és megnézni, hogy a környezetünkben lévő konkurens eladó ingatlanokat milyen áron kínálják. DE! Innen annyi információt fogunk csak kapni, hogy milyen árakon kínálják azokat és itt kezdődik a bonyodalom…

• eleve meg kell vizsgálni, hogy mikor adták fel a hirdetést

• a köztudatban ma is él, hogy úgyis alkudni fognak, tehát legyen magasabb az induló ár

• amennyiben „ingatlanos” hirdeti, a legtöbb esetben rá van pakolva a jutaléka

• ráadásul a szomszéd is eladta tavaly „jó” áron az övét, akkor nehogy már mi ne tudjuk

• és mivel elfogultak vagyunk, a mi lakásunk a legjobb, tehát többet ér mindegyik hasonló lakásnál

Láthatjuk tehát, hogy pusztán felmenni a netre és onnan árat képezni elég felelőtlen, mert az egy meglehetősen torz képet festhet az aktuális helyzetről.

Szóval a megfelelő kezdő árhoz szükség lenne egy olyan listára, amik a közelmúltban már ELADOTT! ingatlanok árait tüntetik fel . Ehhez azonban külső segítséget kell igénybe venni, mert ilyen információ már nincs fenn a neten.

Amennyiben a fentieket figyelmen kívül hagyjuk, akkor valószínűsíthetően két eset fog megtörténni. Túlnyomórészt az, hogy túlárazzuk az ingatlant, ekkor ugye az fog történni, hogy telnek a napok, hetek, és a kutya sem hív fel a hirdetésre, hol vagyunk még attól, hogy meg is nézzék és ajánlatot is tegyenek. Esetleg rengetegen kijönnek megnézni, de ajánlatot senki sem tesz, holott azzal búcsúznak el, hogy tetszett.

A másik eshetőség, hogy alulárazzuk az ingatlant, ebben az esetben fordulhat elő, hogy másnap egyszerre több vevőjelölt is érkezik, és akár irányár feletti licitháború is következhet. DE! ez nem egyenlő azzal, hogy valaki a hirdetés feladása után nem sokkal komolyan érdeklődik, és irányár közeli ajánlatot tesz. Ez azon ritka esetek egyike, amikor az ingatlan nagyjából piaci áron mozog, és éppen szembetalálkozik, egy motivált vevővel.

Hogyan árazzunk be megfelelően tehát egy ingatlant?

A következő írásban részletesen kitérek majd a statisztikák fontosságra, a megfelelő pozícionálásra és hogy miért is van szükség egy képzett értékesítőre…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://s4ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2312008566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása